Semenjak pindah Tanjung Mak m, mak dapat hidayah rajin berkebunš¤©.
Maka bulan kedua pindah hari tu, tanam keledek yang dipotong hujungnya.
Selepas 3 bukan, gatal nak cabut.
Ini hasilnya.
Pagi cabut terus rebus yang kecik2 untuk dimakan begitu sahaja.
Yang besar2, mak potong kecik, rebus dan buat cek mek molek.
Cara2 membuat Cek mek molek yang ringkas dan mudah.
Bahan2
1. Ubi keledek rebus
2. Tepung
3. Garam
4. Gula
Cara2
Rebus ubi keledek dgn garam
Dah lembut, toskan air.
Ctumbuk hingga hancur.
Campur tepung dengan nisbah 1:1.
Dah tu bentukkan mcm dalam gambar, dalamnya letak setengah sudu gula.
Dah siappppp (baca nada ala2 Mira Filzahš)
Ni lepas dipenyek halus
Dah lenyek, campur tepung dan bentukkan.
Ok enjoy!
Sedap juga tuš¤